Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Depresyon Tedavisi Nedir?

Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Depresyon Tedavisi Nedir?

Depresyon Nedir?

Günümüz dünyasında en çok rastlanan psikolojik bozukluklardan biridir. Kişinin düşünce, duygu ve davranışları yönünde olumsuz etkilere sahip olan ve gündelik hayatını ciddi bir biçimde etkileyen depresyon, umutsuz düşünceler, çökkün ruh hali ve hareketsizlik döngüsü ile kendini göstermektedir. Kişiye göre ve depresyonun şiddetine göre belirtiler değişmektedir. Gün içi sorumluluklarını getirebilen biri de depresyona sahip olabilirken bazı durumlarda depresyonun şiddeti kişinin yataktan dahi çıkamamasına kadar gitmekte hareketsizlik döngüsü dediğimiz durumu da ayrıca doğurmaktadır.

Depresyon Belirtileri

Depresyon birçok belirti ile kendini göstermektedir. Genellikle umutsuz, mutsuz, işlevsel olmayan düşünceler, keyif alamama ve karamsarlık gibi duygusal belirtiler ile kendini gösterirken bir diğer tarafta fiziksel yönde de belirtilere sahiptir. Fiziksel belirtiler ise birey de uyku ve iştah problemlerinin olduğunu, hareketsizlik döngüsünün oluşması ile bedensel ağrılar, halsiz hissetme, iletişime kapalı olma gibi etkenlerde depresyon belirtilerinin içerisinde yer almaktadır. Daha ileri düzey depresyon (majör depresyon) seviyelerde ise kişide intihar ve ölüm ile alakalı düşüncelerde seyredebilir. Bu belirtilerin uzun vadede varlığına sahip bireyler bir psikolog veya psikiyatri ile görüşme sağlamalı ve destek tedavilere başlamalıdır.

Depresyon Tedavisi

Depresyon en fazla görülen psikolojik problemlerin başında gelmektedir ve ayakta ya da yatış ile birçok tedavi yöntemi karşımıza çıkmaktadır. Depresyonun fiziksel ve duygusal şiddetlerin ve belirtilerin varlığına göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Şiddetli depresyon belirtilerinde hastane yatış önerilmektedir. Ancak genellikle ayakta tedavi edilmekte ve bu kapsamda psikoterapi ve farmakolojik tedaviler karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde psikologların dünyada en çok kullandığı terapi yöntemlerinden olan Bilişsel-Davranışçı Terapi, depresyon tedavisinde sıklıkla karşımıza çıkan ve etkili, aynı zamanda kısa sürede etki göstermesi ile bilinen bir psikoterapi yöntemidir. Bilişsel Davranışçı Terapi depresyon tanısı almış bireylere yönelik uyguladığı yöntemler ile kişinin gündelik hayatındaki adaptasyonunu ve hareketsizlik döngüsünü kırmasına yönelik teknikler öğretmektedir. Aynı zamanda düşünce, duygu ve davranışlarının kontrolünü sağlamasına yönelik beceriler kazandırır ve günlük hayata karşı sosyal bir işlevsellik oluşturmayı amaçlar. Farmakolojik yani ilaçlı tedavisi ise genelde psikoterapi ile beraber yürütülmesi önerilen ve tek başına da uygulanan yöntemlerden biridir. Bireyin yaşadığı depresyonun şiddetine yönelik ilaç tedavisi psikiyatrinin kontrolünde sağlanmaktadır. Depresyon tedavisi uygulanan bireyler ilaç tedavisine yanıt vermesi ile ruh hallerinin iyi olduğuna kanaat getirip genellikle tedaviyi yarıda bırakma eğiliminde olurlar ancak depresyon relaps yani geri dönme ile karakterize bir rahatsızlıktır. Bu tarz durumların olmaması adına bireylerin ilaç kullanımındaki bırakma, dozu yükseltme veya azaltma gibi faktörleri uzman kontrolünde sağlanması gerekmektedir.

 

Eğer sizde bu blog yazımızda kendinizi okuyorsanız, dilediğiniz iletişim seçeneklerinden herhangi biri ile bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Unutma! Yalnız Değilsin.

 

Uzm. Klinik Psikolog Ferkan Ayyıldız Psikoloji Merkezi

 

2024-07-26